Ramazan Ayında Sağlıklı Beslenme
Vücudumuzu hem fiziksel hem de manevi olarak dinlendirmenin en doğal zamanı olan Ramazan Ayı geldi. Uzun saatler aç kaldığımız ve beslenme düzenimizin alışılmışın çok üzerinde değiştiği bu dönemde dengeli ve sağlıklı beslenmek çok daha büyük önem taşıyor.
Ramazan Ayında Sağlıklı Beslenme yöntemleri ile bize olumsuz gibi görünen tüm durumları kendi lehimize çevirebiliriz. Bunun için belli yöntemler var. Gelin birlikte inceleyelim.
- Öğün ayarlaması ve ara öğünler ramazan ayında biraz kısıtlı oluyor. O nedenle Ramazanda öğünlerinizi genel olarak sahur, İftar ve Ara Öğün şeklinde düzenleyebilirsiniz. Böylece gün içinde almanız gereken besin ögelerini 3 öğüne bölmüş ve tek bir öğüne yüklenmemiş olursunuz. Vücudunuzun yapısına göre ara öğüne gerek kalmadan sadece sağlıklı sıvı takviyesi ile bu sorunun da üstesinden sağlıklı şekilde gelebilirsiniz.
- Sahura kalkmayı alışkanlık haline getirmek yapılacak en doğru davranıştır, bu şekilde hem açlık süreniz azalır hem de metabolizma hızınızı korumuş olursunuz.
- Sahurda yenilecek gıdaların vücudunuza yorgunluk vermeyecek şekilde düzenlenmesi önemlidir. Bu nedenle ana yemek olarak çorba, az yağla yapılmış zeytinyağlı yemekler veya hafif kahvaltılardan birisini seçmek en doğrusu olacaktır. Ayrıca susuzluğu tetikleyecek aşırı yağlı ve tuzlu besinlerden uzak durulmalıdır. Tuz dengesini korumak sizi hem susuzluktan, hem de vücudunuzun su tutuma kapasitesini düşürmesi bakımından önemli olacaktır.
- Sahurda çok tuzlu ve baharatlı yiyecekler yenilmemelidir. Çalışma temposu yoğun olanlar fiziksel güç harcayarak terleyen kişiler mutlaka iftarla sahur arasında yeterli su tüketmeliler.
- İftar öğünü de en az sahur kadar önemlidir. Gün boyu boş olan bir midenin ilk olarak çorba ile sindirime başlaması ve bir süre ara verdikten sonra yemeğe geçilmesi doğru tercihtir. İftarda boş mideyi birden doldurmak ani tansiyon ve şeker yükselmelerine, mide barsak rahatsızlıklarına sebep olduğu için iftardan sahura kadar öğün sayısını artırıp, aralıklarla beslenmeye özen gösterin.
- Tatlı seçiminizi iftardan hemen sonra yapmak yerine birkaç saat sonra ara öğünde tercih etmek ve ağır şerbetli tatlılar yerine hafif meyve tatlıları veya dondurma tüketmek daha sağlıklı olacaktır. Hatta tatlı ihtiyaçlarımızı uygun porsiyonlarda mevsim meyvelerinden tamamlanması, sürecin biyolojik akışı bakımından da önem arz etmektedir.
- Ramazanda hareketsizlik, bağırsak hareketlerinin yavaşlamasına bile neden olabilir. İftardan sonra yarım saatlik yürüyüşler yapmak sindirimi kolaylaştırır.
- Ramazan süresince meyve tüketimi ihmal edilir. 6. maddede nahsedildiği gibi günde en az 2 porsiyon meyveyi çiğ ya da şeker ilave etmeden pişirerek komposto olarak tüketmeye çalışın. Bu porsiyonları sahur ve iftar olarak da dengeli şekilde bölebilirsiniz.
- Özellikle yaz aylarına denk gelen oruçlarda gün içinde sıvı ve mineral kaybı yaşanır. Bu durumu telafi edebilmek için iftar ve sahur arasında bol su ve ayrıca maden suyu içmeye özen göstermelisiniz. Fakat maden suyunu boş mideye almak olası mide rahatsızlıklarını hazım sorunlarını tetikleyebileceğinden dolayı yemekten belirli bir süre sonra tüketmek daha faydalı olacaktır.
- Ramazan ayında, mideyi rahatsız etmemek ve kalori alımını kontrol etmek için en doğru pişirme yöntemleri ızgara, fırınlama, haşlama veya buğulamadır. Fazla yağ alımına sebep olacak kızartma ve kavurma yöntemlerini uygulamamaya özen göstermelisiniz.
- Ramazan Ayında Sağlıklı Beslenme önerileri kapsamında en azından bu ay içerisinde asitli ve yoğun şeker içerikli içeceklerden mümkün olduğunca uzak durulmalıdır.