Metabolizma Hızı Nedir?
Kilo almak veya vermek isteyen kişilerin bu alanda karşılarına çıkan ilk konu metabolizma hızı nedir sorusu olmaktadır. Sağlıklı bir kilo vermek için metobolizma hızı gerçekten önemli bir yer kaplamaktadır. Kişiye özel beslenme ve aktivite programları düzenlenerek metabolizmayı etkileyen faktörler belirlenerek özel bir çalışma yapılabilir. Böylece kişi vücuduna en uygun beslenme ve aktivite yöntemi ile istediği kiloya ulaşma amacına kısa ve kalıcı yol ile ulaşmış olur. O nedenle bu yazımızda sizlere Metabolizma Hızı Nedir? ve Metabolizma Hızını Etkileyen Faktörler Nelerdir? konularında bilgi vermeye çalışacağız.
Metabolizma Nedir?
Özellikle fazla kilolarından kurtulmak isteyen kişilerin yaptığı araştırmalarda karşılarına ilk çıkan konu genellikle Metabolizma Hızı ile ilgili bilgiler olmaktadır. Peki kilo vermek için metabolizmanın nasıl bir etkisi olabilir ki? Özetle hızlı metabolizması olan kişilerin daha zayıf vücut yapısına sahip olduklarını gördükçe, Metabolizma Nedir? sorusu daha bir değerli olmaktadır.
Tüm bunların ışığında metabolizma tanımı yapmamız gerekirse; insan vücudunda, temel yaşamsal fonksiyonlarını sürdürebilmesi ve vücudun enerji giderlerini sağlaması için yakmış olduğu enerji miktarı denilebilir. Her bir bireyin farklı metabolizmaya sahip olması ve vücutlarının farklı yaşam tiplerine adapte olmasından dolayı metabolizma hızı farklılık göstermektedir. Bu farklılıklara bağlı olarak metabolizma hızlı ya da yavaş çalışabilmektedir. Bu nedenle kilo verme konusunda karşımıza çıkan birinci etken metabolizma ve metabolizma hızı olmaktadır.
Bazal Metabolizma Nedir?
Metabolizma tanımını yaptıktan sonra, işin biraz daha derinlerine inebiliriz. Bu sefer de karşımıza metabolizma ile ilgili farklı bir soru çıkıyor. Bazal Metabolizma Nedir? sorusu. Gerçekten de bu bazal metabolizma veya bazal metabolizma hızı nedir?
Bazal metabolizma nedir sorusunun cevabı ise, normal metabolizmadan farklı olarak, vücudumuzun istirahat halinde iken, yaşamsal faaliyetlerini sürdürmesi adına ihtiyacı olan enerji miktadır denilebilir. Sonuçta siz uykuda bile olsanız, diğer tüm organlarınız çalışmasına devam etmektedir. Kalbiniz atıyor, akciğerleriniz çalışıyor, deriniz faal ve kaslarınız ise gün içerisinde yaşamış olduğu yorgunluk ve var ise tahribatlarını gideriyor. İşte tüm bu faaliyetler için gerekli olan enerji ihtiyacı ise, sizlerin bazal metabolizmanızı temsil etmektedir.
Bir genelleme yapmamız gerekirse, metabolizma hızı gençlerde yaşlılara göre, bedenen çalışanlarda evde veya ofisten çalışanlara göre, soğuk yerlerde olanlarda sıcak yerde olanlara göre ve protein ağırlıklı beslenenlerde karbonhidrat ağırlıklı beslenenlere göre daha yüksek olduğu bilinmektedir.
Metabolizma Hızını Etkileyen Faktörler Nelerdir?
Metabolizma ve metabolizma hızından bu kadar bahsettikten sonra, neden herkesin metabolizma hızının aynı olmadığını, metabolizma hızını etkileyen faktörler nelerden nasıl etkilendiğinden bahsedelim.
Yapılan çalışmalar neticesinde Metabolizma Hızını Etkileyen Faktörler 7 ana grupta incelenebilir. Bunlar;
- Yaş
- Cinsiyet
- Geneti
- Beslenme Alışkanlıkları
- Hastalıklar
- Karbonhidrat
- Sıcaklık
olarak belirlenebilir. İsterseniz bu her faktörün, metabolizma hızını nasıl etkilediklerini de inceleyelim.
Yaş : Metabolizma hızı belirlenmesinde yaşın çok büyük bir etkisini görmekteyiz. Yukarıda da belirttiğimiz üzere metabolizma hızının gençlerde yaşlılara oranla daha hızlı olduğunu söylemiştik. Bu nedenle her yaşın ayrı bir metabolizma hızı olduğunu bilmemiz gerekmektedir. Ergenlik dönemi ve gelişme çağı sonlarından itibaren, bir bireyin metabolik hızının en çok olduğu dönemlerin 15-30 yaşları arasında olduğunu görmekteyiz.
30 yaşından sonra metabolizma hızı kademeli olarak düşmeye başlarken, bu durum kadınlardaki menapoz döneminde biraz değişiklik göstermektedir. Kadınlarda 30 yaşından itibaren metabolizma hızı düşerken, menapoz döneminin vücuttaki aktivitesine bağlı olarak tekrar bir yükseliş göstermektedir. Elbette ki bu süreç menapoz sona erdiğinde tekrar metabolizma hızının düşmesi ile normal seyrine girmektedir.
Ergenlik döneminde ve kadınlardaki hamilelik döneminde de vücudun hızlı çalışmalarına destek olunması nedeni ile metabolizma hızının arttığı bilinmektedir.
Cinsiyet : Kas yoğunluğu, enerji tüketiminde önemli bir rol oynamaktadır. Erkeklerde ise kadınlara göre kas yoğunluğunun daha fazla olduğu bilinmektedir. Ayrıca kadınlarda bulunan kasların erkeklerdeki kaslar kadar güçlü olmadığı da bir gerçektir. Bu nedenle kadınlardaki enerji ihtiyacı erkeklere oranla daha düşüktür. Bu nedenle kadınların metabolik hızı, erkeklerin metabolik hızından daha düşüktür.
Genetik : Her ne kadar ana belirleyici unsurlarda bir standart bulunsa bile, aileden gelen genetik bir sorun, metabolizma hızını etkileyen faktörler arasında yer almaktadır. Ailede genetik sorunları olan kişilerde, diğer tüm faktörler mükemmel olsa bile metabolizmaları yavaş çalışabilmektedir. Bu nedenle kilo vermek isteyen bir hasta doktora veya bir diyetisyene muayene olduğunda, doktorlar öncelikle vücutta genetik veya hormonal bir sorun olup olmadığını anlamaya çalışır. Bunun için de belirli tahliller yapılmaktadır.
Beslenme Alışkanlıkları : Kilo vermek isteyen kişilerin, bilinçsiz olarak yapmış oldukları diyet programları genel olarak faydadan çok zarar getirmektedir. Her beslenme düzeninde, vücut belirli süre sonra bu gıda ihtiyacına göre kendisini ayarlar. Gerektiğinde metabolizma hızını düşürür, gerektiğinde de arttırma yoluna gider. Hatalı ve sürekli olarak değişen bir beslenme düzeninde iste, metabolik hız ilk olarak etkilenir.
Aktif Yaşam Koçunuz olarak, en aktif olduğum nokta da aslında bu. Sizlere ezbere, alışılagelmiş bir program düzenlemek yerine öncelikle sizlerin yaşam standartınızı öğrenmeye çalışıyorum. Hayat aktiviteniz, yaşam biçimize göre kalıplaşmış bir beslenme alışkanlığı yerine, vücudunuzun ihtiyacı olan besin düzenini siz sevgili danışanlarımla birlikte hazırlıyoruz.. Bu sayede hem vücudunuz yorulmuyor, hem de almış olduğunuz besinler ile metabolik hızınızı en yüksek düzeye çıkararak gün içerisinde en fazla kaloriyi yakmanızı sağlıyoruz.
Hastalıklar : Bu madde de bir şekilde genetik konular ile İlişkili olsa da sonradan geçirilen bir hastalık neticesinde de metabolik hızın düşmesi söz konusudur. Bu konuda vücudumuzda bulunan tiroid hormonu en kritik noktada karşımıza çıkmaktadır. Tiroid hormonunun fazla çalışması ile metabolizma hızı artarken aynı hormonun Yavaş çalışması ile metabolizma hızının yavaşladığı bilinmektedir.
Hastalıklar konusunda vücudun salgıladığı veya dışarıdan tedavi olarak da alınabilen kortizon ve insülin gibi maddelerdin de metabolizma hızını yavaşlatabildiği bilinmektedir.
Karbonhidrat : Beslenme alışkanlıkları konusunda detaylı olarak değinmemiş olsak bile, metabolizma hızının özellikle karbonhidrat grubu besinler ile yavaşlayabildiği bilinen bir gerçektir. Örneğin makarna, ekmek, un, şeker, tatlı gibi gıdalar karbonhidrat açısından yoğun ürünlerdir. Danışanlarımız ile yaptığımız beslenme programlarında elbette karbonhidratları kaldırmıyoruz. Hatta Herbalife Ürünlerinde vücutta bulunması gereken miktarda, sağlıklı karbonhidratlar da mevcut. Önemli olan, hangi besin maddesinin sizin vücudunuza ne derece bir etki sağladığının bilinmesi ve uygun oranda sizin diyet listenizde yerini almasıdır.
Aktif yaşam koçluğunu yaptığım danışanlarımın öncelikle yaşam standartını öğrenip ona göre bir beslenme programı çıkarmamın da zaten ana gayesi budur. Herbalife ürünlerinden vücudunuzun ihtiyacı olan besinleri tedarik ettiğiniz zaman zaten sizler de eskisi kadar karbonhidrat yüklü gıdalara ihtiyaç duymayacaksınız. Canınız bile istemeyecek.
Sıcaklık : Dış ortam sıcaklığı veya vücut sıcaklığı ile metabolizma arasındaki etki hemen hemen herkes tarafından bilinmektedir. Çok sıcak olan bir günde terlememiz, soğuk günlerde evden dışarı bile çıkmak istemememiz bu yüzdendir. Sıcak havalarda metabolizma hızı yüksek, soğuk havalarda ise tam tersi, enerjiyi korumak için metabolizma hızı düşük olur.
Metabolizmayı Hızlandırmak İçin Yapılması Gerekenler
Düzenli ve sağlıklı kilo kaybı için metabolizmayı hızlandırmanın etkili ve sağlıklı bir yol olduğunu artık sizler de anlamış olmalısınız. Şimdi önemli olan, metabolizmayı hızlandırmak için yapılması gerekenler nelerdir? bunları bilmek ve hayatımızın her aşamasında bunları uygulamak.
- Vücuttan fazla su kaybı, metabolizmanın yavaşlamasına neden olmaktadır. Kendi vücudunuzun yapısına göre (minimum 2,5lt-4lt arasında değişmektedir) belirlenecek miktarda düzenli olarak su tüketin.
- Daha hızlı ve kısa yoldan kilo vermek amacı ile kesinlikle ve kesinlikle öğün atlaması yapmayın. Unutmayın ki, vücudunuza gıda girmeyince, vücudunuz enerji tasarrufu yapmak için enerji tüketiminizi kısıtlayacaktır. Tahmin edersiniz ki bunu da metabolik hızınızı düşürerek yapıyor. Siz de bu konuda en doğru beslenme öğün ve zamanlaması için benimle iletişime geçin ve öğünlerinizi beraber planlayalım. Hem aç kalmayın, hem de kilo vermenin tadını çıkarın.
- Eğer başka bir rahatsızlığınız yoksa karabiber ve pulbiber gibi metabolizmanızı hızlandıracak olan baharatların tüketimini arttırın. Bu baharatlar sayesinde metabolizmanın arttığı gözlenmiştir.
- Metabolizmanın hızlanması için gıdalar konusunda seçici olmak ne kadar önemli olsa da belirli bir süre sonra, vücut buna da adaptasyon sağlayacak ve tekrar metabolik hızını yavaşlatma yoluna gidecektir. Fakat düzenli yapılan egzersiz hareketleri ile, hem kasların gelişimini sağlayabilir hem de enerji ihtiyacını arttırarak kalori açığı oluşturabilirsiniz. Hatta Herbalife Ayrıcalıklı Üyesi Olmanın Avantajlarından faydalanarak, düzenli olarak yapılan online eğitimlerimiz ile, fizyoterapist uzmanlarımız ile online olarak hep beraber egzersizlerimizi yapabilir, merak ettiklerinizi de uzmanlarımza direk olarak aktarabilirsiniz. Bunun haricinde ise günlük faaliyetlerinizde asansör kullanmak yerine merdivenleri tercih etmeniz, yürüyen merdiven yerine normal yürüyüş yollarını tercih etmeniz hatta eve veya işe giderken toplu taşıma araçlarından bir durak önce inerek yürüyüş alanınızı arttırmanız faydalı olacaktır.
- Dengeli beslenme, metabolik hızınızın artması için anahtar noktasıdır. Herbalife Aktif Yaşam Koçunuz olarak benim de sizler için faydalı olabileceğim en önemli alan bu. Gelin, hiç çekinmeden bana ulaşıp dengeli beslenmenizin önündeki engelleri beraberce kaldıralım ve aradaki farkı kısa sürede sizler de görün.
- Çoğumuzun bildiği şey, yemek sonrasında üzerimize bir ağırlık çökmesine müteakip uyku moduna geçmemiz. İşte bizim en büyük silahlarımızdan birisi de bu olacak değerli arkadaşlar. Yemeklerden sonra vücudumuz sindirim hareketlerine başlar ve insülün gibi bazı hormonların salgılanması sağlanır. Yukarıda da dediğimiz üzere bu hormonlar, metabolik hızın yavaşlamasına neden olur. Aslında enerjimizde bir sıkıntı yok. Sadece hormonal bir etkiden öyle hissediyoruz. Tam da bu noktada, yemeklerden hemen sonra kısa yürüyüşler ile, bunu tam tersine çevirerek metabolizma hızının artmasına yardımcı olabiliriz.
- Soğuk mevsimlerde vücudumuzun daha yavaş çalıştığı zamanlarda günlük faaliyetlerimizi arttırarak metabolizmamızın daha hızlı olmasını sağlayabiliriz.
- Kafein gibi maddeler, vücudun metabolik hızının artmasına yardımcı olmaktadır. Bu nedenle sporcular da ağır antrenmanlar öncesinde kahve tüketimi yaparlar. Tansiyon gibi bir sağlık sorununuz bulunmuyorsa günde birkaç fincan kahve ve yeşil çay tüketimi metabolizmayı hızlandırmak için sağlıklı bir seçim olacaktır.
- Alternatif tıp tekniklerinin de gelişmesi ile metabolizma hızının arttırıldığı bilinmektedir. Örneğin akapunktur tedavisi ile vücudunuzun metabolik hızının arttırılmasını sağlayabilirsiniz.
Bu yazımda sizlere Metabolizma Nedir? ve Metabolizma Hızını Etkileyen Faktörler Nelerdir? konularından bahsederken, kilo vermenize faydasını olduğunu düşündüğüm Metabolizma Hızlandırmak İçin Yapılması Gerekenler konusunda bazı küçük ipuçları vermeye çalıştım.
Sizlerde sağlıklı ve kalıcı şekilde kilo vermek veya almak istiyorsanız benimle iletişime geçebilirsiniz. Aktif Yaşam Koçunuz olarak sizlere özel, faydası kanıtlanmış bir hayat düzeni ile kısa sürede kalıcı ve etkili bir yaşam koçluğu sayesinde siz de hayalinizdeki vücut ölçülerinize kavuşabilirsiniz.
İletişim kısmından veya telefon numaralarından bana ulaşmanızı bekliyor olacağım.
Sağlıklı günler dilerim.
.